Tijdlijn

Door MisterBlue op donderdag 13 maart 2014 08:37 - Reacties (3)
Categorie: financien, Views: 3.591

Tijd is een lastige dimensie om te bevatten. Ik heb altijd moeite met inschatten van werkzaamheden. Het is lastig vooruit kijken, maar ook als ik terug kijk op vorige werkzaamheden heb ik in mijn hoofd geen objectief gegeven over hoe lang ze hebben geduurd. Ik herinner me namelijk alleen hoogte en dieptepunten.

Als ik objectief terug kijk op mijn periodes in mijn leven stond de wereld er elke periode steeds beter voor dan in de vorige periode. Maar het sentiment was altijd: vroeger was het beter. Alleen bij een paar extreme gebeurtenissen zoals de val van de muur en de eeuwwisseling heerste er een euforie stemming dat het wel goed gaat met de wereld.

Toekomst is ook lastig, ik weet immers nog niet wat er gaat gebeuren. Maar een aantal zaken kun je wel extrapoleren. Ik realiseer me dat ik bijvoorbeeld wel mijn budget voor deze maand scherp heb, maar dat ik het over het hele jaar niet heb. Waarom niet? Het kost wat extra mentale kracht, maar met een simpele spreadsheet is het zo gedaan.

De AOW leeftijd verhoging is nu actueel in de politiek, dus besteed ik er wat aandacht aan en heb ik er een mening over. Ik kan er bij verkiezingen wat invloed op proberen uit te oefenen door op een bepaalde partij te stemmen. Het gaat namelijk om mijn inkomen voor later. Maar ik kan ook elke maand wat geld op zij zetten voor later. Dat heeft meer invloed en daar heb ik echt controle over.

Het geld kan ik echter ook nu goed gebruiken. En in de meeste gevallen wint de 'ikke ikke' van tegenwoordig het van 'future me'. Of eigenlijk overleg ik meestal niet met 'future me'. Moet ik eigenlijk wel doen, en dan met allemaal. 'future me' van eind van het jaar, 'future me' voor als ik gestopt ben met werken, 'future me' die net vader is geworden, enz.

Misschien werkt dat beter dan proberen doelstellingen op te schrijven en zo.

Financiele tools

Door MisterBlue op maandag 21 oktober 2013 08:52 - Reacties (16)
Categorie: financien, Views: 4.207

In het verleden probeerde ik zoveel mogelijk met IT technologie mijn geld te beheren. Het was immers zo makkelijk om met internet bankieren een export van je bankrekening te maken en dit in een tool te importeren en daarna alles onder te verdelen en analyseren.

Maar wat ik ook gebruikte, ik kreeg mijn financiën niet volledig onder controle. Niet dat ik in problemen kwam, maar er was altijd weer de WeetIkVeel categorie waarbij ik geen idee had waar het geld echt naar toe was gegaan.

Het afgelopen jaar ben ik nu juist minder technologie gaan gebruiken. Ik ben praktisch gestopt met pin betalingen en betaal nu met contant geld.

Dit heeft een aantal voordelen:
  • Ik ben me beter bewust van de hoogte van de uitgave, een 50 euro bankbiljet voelt toch anders dan een 2 euro munt
  • Minder impuls uitgaven, want ik moet daar wel voldoende geld op zak voor hebben
  • Beter hoofdrekenen om te voorkomen dat ik bij de kassa net wat geld tekort kom
  • En daardoor ken ik ook beter de prijzen van producten
Met een app mijn telefoon log ik wel meteen de uitgave, dus nog wel een beetje technologie. Ik hou ook nog wel maandelijks mijn banksaldo bij in een systeem, maar ga niet meer elke transactie importeren.

Het vergt enige gewenning, maar nu heb ik wel gewoon in mijn hoofd waar geld naartoe gaat en ben ik voor de big picture steeds minder afhankelijk van technologie. En om het voor mezelf simpel te houden geef ik ook wat minder uit.

Ik ben er nog niet helemaal, ik moet nog leren een budget op te stellen waar ik me aan kan houden.

Luxe

Door MisterBlue op zondag 17 maart 2013 18:48 - Reacties (22)
Categorie: financien, Views: 4.758

De afgelopen week heb ik heel veel spullen weg gedaan en mijn huis is langzaam maar zeker leger aan het worden. En wat mij een beetje verraste is dat het er steeds luxer uit begint te zien en aan te voelen.

Het is de Macbook Air die de gedachte in mijn hoofd geplant heeft dat minder ook beter is. Het is een luxe apparaat, juist doordat het minder kan en het ontwerp daardoor zo simpel word.

Die aanpak in huis pakt het zelfde uit. Hoe minder hoe beter. Maar net als bij de Macbook is het moeilijker als je het minder breed hebt. Je doet iets weg, maar wat als je het achteraf wel nodig hebt en dan niet genoeg geld om het aan te schaffen? Dus bewaren we zoveel mogelijk, ook al wordt het maar een enkele keer per jaar gebruikt.

Ik kan me nu wat meer veroorloven, dus ik kan nu ook meer en duurdere dingen weg doen. Toch een andere manier van luxe te definiëren.