Clean desktop

Door MisterBlue op zaterdag 1 november 2014 12:23 - Reacties (20)
Categorie: technologie, Views: 6.711

Ik heb besloten de computer niet meer te gebruiken voor consumeren van content. Geen Facebook, geen twitter, geen games, geen films, geen spotify, niet doelloos internetten.

Dat is best wel een ommezwaai. Jarenlang was ik juist bezig om zoveel mogelijk te kunnen doen met de computer. De computer moest de hub van alle informatie voor me zijn. Uiteindelijk is dat ook gelukt, maar ik werd steeds meer afgeleid en mijn productiviteit werd steeds minder.

Maar nu de tablet en de smartphone volwassen zijn, kan ik 90% van alle afleiding offloaden naar deze apparaten. Die zijn nog steeds binnen handbereik op mijn fysieke desktop, maar mijn 'werk' scherm staat niet meer vol notificaties en andere aandachttrekkers.

De computer is weer een single task apparaat geworden, alles wat ik op het scherm heb staan heeft te maken met de taak waar ik nu mee bezig ben.

Een desktop OS, moet nu ook steeds meer uit de weg blijven. Geen widgets, tiles of notification center met een overload aan informatie. Alleen wat je nodig hebt voor de task at hand. So clean mogelijk.

Heb net een clean install gedaan van mijn OS en ga het nog verder uitkleden.

Update:
Ik zit op OS X Yosemite, de upgrade hier naartoe was de directe aanleiding tot het anders inrichten van mijn dekstop. Het idee is natuurlijk OS onafhankelijk, juist omdat ik 'minder' features wil.

Ik heb intussen alle bookmarks uit mijn browser gehaald en het start op met een leeg scherm. Geen nieuws website die mijn aandacht vraagt en me verleid tot het klikken van een link. Ook alle icons van de dockbar afgehaald, alleen de prullenmand en finder zijn over.

Ik heb nu standaard mijn GTD (getting things done) ondersteunende takenlijst openstaan. Kom ik in een dip, dan ga ik deze refinen, i.p.v. afleiding te zoeken op nieuwssites.

Het Collectief

Door MisterBlue op vrijdag 10 oktober 2014 08:04 - Reacties (11)
Categorie: technologie, Views: 3.637

Ik probeer te stoppen met het volgen van de commentaren op Tweakers. Vroeger vond ik het interessant om te weten wat de community vond van technologie, maar merk dat ik onderdelen van de community steeds meer als een aparte entiteit begin te zien i.p.v. als een groep van individuen. Een soort Borg.

Als iemand wat over Apple of Android zegt, gaat het niet alleen om wat de persoon op het moment zegt, maar neem ik ook de historie van alle fanboys uit het verleden erbij. Dit is oneerlijk voor die persoon. Op Facebook of Twitter ken ik vaak de persoon achter een commentaar en kan ik beter een individuele context bij houden, op Tweakers frontpage ben je echter slechts onderdeel van een collectief.

Geloof nog wel in het concept van wisdom of the crowds, maar besef dat het ook de negatieve kant op kan gaan. Groepsdenken gecombineerd met tunnelvisie kan vervelende gevolgen hebben. Dus probeer ik me los te knippen ervan.

Camera toezicht

Door MisterBlue op zaterdag 8 maart 2014 10:32 - Reacties (12)
Categorie: technologie, Views: 3.476

Zat net wat verkiezingsprogramma's door te lezen. Ik merkte dat ik de partijen die camera toezicht in hun programma hadden meteen diskwalificeerde. Blijkbaar zit privacy bij mij hoger dan veiligheid of eigenlijk vind ik het veilig genoeg in mijn omgeving.

Maar eigenlijk weet ik niet of het nu veiliger of onveiliger is geworden op straat. Als ik ga google'n naar cijfers, krijg ik veel berichten met een agenda er achter. Dus hou ik het op mijn eigen observaties. Een keer in de maand zie ik wel de politie helikopter rond cirkelen boven op zoek naar iemand en twee jaar geleden was er een inbraak in mijn blok.

Vind ik niet echt spannend, niet veel anders dan tien of twintig jaar geleden. Een camera en de technologie erachter is echter wel verandert. Nu word alles digitaal opgeslagen, kun je realtime analyses op loslaten en kan de data makkelijk gedupliceerd worden. Denk dat we voorzichtiger moeten zijn hiermee.

Geen keuze

Door MisterBlue op donderdag 20 februari 2014 08:01 - Reacties (5)
Categorie: technologie, Views: 3.699

In een vorige post had ik het over teveel keuze. Vandaag kom ik erachter dat ik voor sommige zaken juist weinig keuze heb. Ik ben min of meer gebonden aan Facebook en whatsapp. Zonder die twee, mis ik het contact met familie en vrienden, met name degenen die overzees wonen. Ik kan overstappen naar een andere applicatie, maar daar zitten mijn vrienden niet.

Denk wel dat ik ga proberen daar waar mogelijk wat anders te gebruiken. FaceTime met degene die een Apple device hebben of skype. Ik moet echter wel accepteren dat ik niet altijd zelf de keuze kan maken, maar dat het de groep is de keuze maakt.

Maar ook hier de afweging of het mij het waard is. In dit geval wel, het contact met de mensen is belangrijk voor me.

Overvloed

Door MisterBlue op woensdag 19 februari 2014 08:07 - Reacties (5)
Categorie: technologie, Views: 3.445

Gisteren me nog kunnen inhouden om mijn simyo abonnement te upgraden naar 4G. Ik had het niet gemist tot nu toe, dus waarom nu ineens afnemen als het beschikbaar is? Ik moet kijken naar wat ik nodig heb en niet naar wat mogelijk is.

Ik leef in een periode van overvloed, waarbij al mijn basis behoeften gedekt zijn. Het gevaar zit juist in teveel. Met name als het om eten gaat.

Toch vind ik het met technologie wel lastig om te bepalen of iets overvloed is of dat het onderdeel van vooruitgang is. Brengt een hogere bandbreedte nieuwe toepassingen of ga ik alleen makkelijker filmpjes kunnen kijken op mijn telefoon?

Ik wil in elk geval niet de persoon zijn die zegt aan een dumb phone genoeg te hebben, omdat ik een smartphone nooit nodig gehad heb.

Ik ga proberen a la scrum in user stories te denken. Wat kan ik met de verbeterde technologie doen en hoeveel punten geef ik aan zo een story. Dan boeit het niet meer hoe veel cores, bandbreedte, etc. iets heeft, maar is de focus op wat ik ermee kan doen.

Voor 4G heb ik nog geen user story, maar misschien is dat over een paar maanden anders.