Genieten

Door MisterBlue op dinsdag 26 maart 2013 08:49 - Reacties (8)
Categorie: technologie, Views: 3.428

Dit weekend weer alles aan elkaar geknoopt. De tv, upc horizon, av receiver en de ps3. Gaat lekker makkelijk nu alles digitaal is, maar de laatste meters zijn weer analoog: de speakers. Acht speakers aansluiten met aansluitingen die we 40 jaar geleden ook hadden en het dan nog overzichtelijk houden… Ik heb zitten piekeren hoe ik de satteliet speakers ga plaatsen, maar nu besloten die gewoon niet te doen. Voor die keer dat ik een leuke film wil kijken met volledige geluidservaring plaats ik ze tijdelijk en zet ze weer weg erna. Ja het is wat extra werk, maar de speakers dicteren niet meer mijn huis inrichting.

Alles digitaal is trouwens niet overal een verbetering. Om tv te kijken heb ik nu twee apparaten nodig en als het via de receiver moet zelfs drie. Met de harmony zet ik alles wel met een enkele knop aan, maar dan zit ik nog een halve minuut te wachten tot alles aan is en ik beeld heb. Inderdaad, net als 40 jaar geleden toen we moesten wachten tot de buis warm is. En ik moet anderen altijd wel even uitleggen hoe ze de afstandbediening moeten gebruiken.

Zit me weleens af te vragen in welke mate we echt meer genieten nu. Ik heb sinds 1990, praktisch om de twee jaar oranje uitgeschakeld zien worden op een voetbal toernooi en het voelt rot op elke resolutie. En aan de andere kant denk ik dat de mensen die de maanlanding op hun zwart wit tv zagen meer het gevoel hadden dat de mensheid grenzen aan het verleggen was, dan wij die een science fiction film bekijken met knallende speakers om ons heen.

Maar wie weet, koop ik toch een 4K tv voor het wk van volgend jaar. Als oranje verliest is de resolutie misschien hoog genoeg om te dan toch te genieten van mooie mensen op de tribune in Brazilie.

Volgende: Nieuws 04-'13 Nieuws
Volgende: Luxe 03-'13 Luxe

Reacties


Door Tweakers user Damic, dinsdag 26 maart 2013 09:07

Moeten ze wel in 4k uitzenden en niet aan upscaling doen, zoals ze nu doen ;)

Door Tweakers user onok, dinsdag 26 maart 2013 13:30

hehe, leuk stukje. Maar ik geniet wel degelijk van het feit dat HDTV nu EINDELIJK een beetje gemeengoed is. Daar heb ik me namelijk jaren aan geërgerd :P
Voornamelijk als ik bij andere mensen in huis kom. Ik heb op audio-visueel gebied altijd al voorop gelopen. En dan kwam je bij anderen thuis, en dan kreeg je toch weer hoofdpijn van de 50hz tv. Die tijd is gelukkig voorbij. Heerlijk! :D

Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 26 maart 2013 13:47

onok schreef op dinsdag 26 maart 2013 @ 13:30:
hehe, leuk stukje. Maar ik geniet wel degelijk van het feit dat HDTV nu EINDELIJK een beetje gemeengoed is. Daar heb ik me namelijk jaren aan geërgerd :P
Voornamelijk als ik bij andere mensen in huis kom. Ik heb op audio-visueel gebied altijd al voorop gelopen. En dan kwam je bij anderen thuis, en dan kreeg je toch weer hoofdpijn van de 50hz tv. Die tijd is gelukkig voorbij. Heerlijk! :D
Nu alleen nog af van de oempa loempa huidskleur door alle "beeldverbeterende " technieken

Door ichat, dinsdag 26 maart 2013 17:17

ook nooit helemaal begrepen, al moet ik zeggen dat een film kijken in 720p (wat ik vaak doe) soms toch net wat prettiger is voor je ogen dan SD. 4k is voor mij een beetje een raar iets... en ik vraag me werkelijk af of pixels achter een glazen plaat ooit genoeg zijn om een 'levens echte' beleving mogelijk te maken. misschien werkt het beter met 3D maar in 2d zie ik echt geen verschil tussen 4k en fullHD.... zouden we niet meer gebaat zijn met een of andere bril ... die het doet lijken op een hologram bijv?... en oordopjes die dynamisch het geluid in 3d weergeven maar dan sticht tenopzichte van jouw waarneming?

Door Tweakers user BdK9001, dinsdag 26 maart 2013 17:21

Leuk om te lezen :)
Ik zit voor het grootste gedeelte nog analoog zowel tv (tv-abbo staat op naam van de studentenhuisvesting, op mijn adres is volgens ziggo dus geen digitale tv mogelijk) als geluid (op een versterker van pak m beet 40 jaar oud). Alleen beeld van mn laptop gaat digitaal naar mn lcd-tv.

Desondanks moet ik ook minimaal een halve minuut wachten tot ik beeld en geluid heb (tv start traag op en versterker moet eerst de condensatoren opladen ofzo). De laptop komt binnen 1 seconde uit stand-by, maar doordat ik moet wachten op de tv en versterker ga ik meestal alsnog naar de wc of koffie zetten :P

Wat mij betreft mogen ze eerst werken aan de opstarttijden van de tv voordat ze opschalen naar 4k.

Voorlopig zit ik nog wel even aan deze vast (is pas 1,5 jaar oud), de volgende gaat ongetwijfeld een 4k worden met een heerlijk dunne bezel (en hopelijk ook een analoge audio-out naast de koptelefoon)

Door Tweakers user ChojinZ, dinsdag 26 maart 2013 17:48

Jeroenneman schreef op dinsdag 26 maart 2013 @ 13:47:
[...]


Nu alleen nog af van de oempa loempa huidskleur door alle "beeldverbeterende " technieken
helemaal mee eens. Kwa kleur zijn we er vooral op achteruit gegaan.
En voor mij geldt kleur> resolutie (mits we niet onder PAL komen) . Maargoed, dat is een persoonlijke voorkeur..

Door Tweakers user MisterBlue, woensdag 27 maart 2013 06:55

Dacht dat de rare kleuren de oranje supporters zelf waren :) .

Ik vond HDTV en flatscreens inderdaad een wezenlijke verbetering op de oude beeldbuis. En de pvr is ook echt bruikbaar nu, in tegenstelling tot met hoe je vroeger je videorecorder moest programmeren.

Maar vind ook wel dat wat er nu is nog aardig verbeterd kan worden, met name in gebruiksgemak, voor we verder gaan met hogere resoluties.

Door Tweakers user Deurges, donderdag 28 maart 2013 11:30

Eigenlijk heb ik pas sinds een jaar een LCD tv en ook alleen maar omdat ik ben gaan samenwonen en mijn vriendin net een 40 inch LCD had gekocht.
Ik heb me prima vermaakt met mijn oude dikke JVC kist. Ik had ook geen digitale tv.

Ik schrik van mezelf, hoe snel je went aan FullHD films, gaming etc. Helemaal toen ik Streets of Rage 2 (SEGA) speelde op mijn Xbox360. Begrijp nu ook waarom ik toen zoveel hoofdpijn had :|

Extra speakers hebben wij het ook over gehad, maar waarom? Idd die ene keer dat je een film kijkt?

Reageren is niet meer mogelijk