Clean desktop

Door MisterBlue op zaterdag 1 november 2014 12:23 - Reacties (20)
Categorie: technologie, Views: 6.711

Ik heb besloten de computer niet meer te gebruiken voor consumeren van content. Geen Facebook, geen twitter, geen games, geen films, geen spotify, niet doelloos internetten.

Dat is best wel een ommezwaai. Jarenlang was ik juist bezig om zoveel mogelijk te kunnen doen met de computer. De computer moest de hub van alle informatie voor me zijn. Uiteindelijk is dat ook gelukt, maar ik werd steeds meer afgeleid en mijn productiviteit werd steeds minder.

Maar nu de tablet en de smartphone volwassen zijn, kan ik 90% van alle afleiding offloaden naar deze apparaten. Die zijn nog steeds binnen handbereik op mijn fysieke desktop, maar mijn 'werk' scherm staat niet meer vol notificaties en andere aandachttrekkers.

De computer is weer een single task apparaat geworden, alles wat ik op het scherm heb staan heeft te maken met de taak waar ik nu mee bezig ben.

Een desktop OS, moet nu ook steeds meer uit de weg blijven. Geen widgets, tiles of notification center met een overload aan informatie. Alleen wat je nodig hebt voor de task at hand. So clean mogelijk.

Heb net een clean install gedaan van mijn OS en ga het nog verder uitkleden.

Update:
Ik zit op OS X Yosemite, de upgrade hier naartoe was de directe aanleiding tot het anders inrichten van mijn dekstop. Het idee is natuurlijk OS onafhankelijk, juist omdat ik 'minder' features wil.

Ik heb intussen alle bookmarks uit mijn browser gehaald en het start op met een leeg scherm. Geen nieuws website die mijn aandacht vraagt en me verleid tot het klikken van een link. Ook alle icons van de dockbar afgehaald, alleen de prullenmand en finder zijn over.

Ik heb nu standaard mijn GTD (getting things done) ondersteunende takenlijst openstaan. Kom ik in een dip, dan ga ik deze refinen, i.p.v. afleiding te zoeken op nieuwssites.

Volgende: Het Collectief 10-'14 Het Collectief

Reacties


Door Tweakers user sfranken, zaterdag 1 november 2014 14:13

En welk OS heb je gekozen? Als je écht clean en minimal wil zou ik voor een *NIX gaan met Gnome 3 (Gnome Shell), heerlijk clean, als in geen icoontjes, geen notificaties (wel uitzetten eerst) en een (in mijn ogen) rustige GUI. :)

Door Tweakers user H!GHGuY, zaterdag 1 november 2014 14:16

... niet doelloos internetten
Dus je komt niet meer langs op T.net? :+

Door Tweakers user MisterBlue, zaterdag 1 november 2014 14:18

Kom nog wel langs op T.net met de tablet, niet via de desktop tenzij ik ergens op wil reageren.

Door Tweakers user MisterBlue, zaterdag 1 november 2014 14:22

sfranken schreef op zaterdag 01 november 2014 @ 14:13:
En welk OS heb je gekozen? Als je écht clean en minimal wil zou ik voor een *NIX gaan met Gnome 3 (Gnome Shell), heerlijk clean, als in geen icoontjes, geen notificaties (wel uitzetten eerst) en een (in mijn ogen) rustige GUI. :)
Gebruik voorlopig Yosemite (ook een Unix). Zal in een VM nog wel wat andere OS'en uitproberen in de toekomst, nu ik minder afgeleid zal worden heb ik meer tijd over ;).

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 1 november 2014 14:23

gnome shell vind ik juist contra productief, de hele workflow is veel te omslachtig leuk om mooi te zjn maar niet erg productief, persoonlijk heb ik dan ook veel liever gewoon een menu waar je door heen kunt scrollen zoals bij windows 7, of cinamon. hoef je niet te scrollen omdat je exact weet wat je zoek gebruik je gewoon het zoeken/uivoeren veld, om de taak naar de voorgrond te halen... wat mij befreft is gnome 3 alleen nuttig als je letterlijk alle toetscombo's kent, maar ja dan is zelfs wordperfect 5.1 nog geschikt....

Door Tweakers user Blokker_1999, zaterdag 1 november 2014 16:32

Om eerlijk te zijn klik ik zo goed als nooit in een startmenu. Op mijn thuismachine (in KDE) gebruik ik gewoon alt+f2 om de klauncher op te roepen en typ ik in wat ik wil doen. Op Windows (7 of 8 met start8) duw ik gewoon op mijn windows toets en begin te typen. Browsen door die menus heb ik in lange tijd niet gedaan, alleen wanneer windows weer eens koppig weigerd om met het juiste resultaat te komen (ondanks dat ik het juist type).

Door Tweakers user i-chat, zaterdag 1 november 2014 17:00

ik heb voor mijn 'start menu' ook de superkey gemapt maar als ik mijn muis toch al in mijn hand heb dan is een klik net zo makkelijk... maar als je eens iets zoekt ... zo'n vage feature die je normaal echt nooit gebruikt, en waarvan je ook zo gouw niet weet hoe het genoemd wordt (onder windows gebeurd me dat gek genoeg vaker dan onder andere systemen), dan zijn die lijstjes veel makkelijker door te scrollen dan die belachelijke representaties in gnome en/of unity.

Door Tweakers user ZpAz, zaterdag 1 november 2014 20:26

Op zich is alle consumerende "meuk" als Youtube, Tweakers, Facebook e.d. offloaden naar een tablet en blokkeren op de Desktop wel een goed idee. Nu is het mij toch vrij vaak dat ik iets wil doen. Maar dan toch veel tijd verspeel op eerder genoemde sites (en andere gerelateerde.)

Door Tweakers user MisterBlue, zaterdag 1 november 2014 21:19

Ja, de pc is als je echte bureau. Je hebt daar ook geen roddelbladen, reclame folders, vakantie foto's en zo rondslingeren.

Misschien is de grootste productiviteit boost van de tablet, dat het zorgt dat we de pc weer gaan gebruiken voor serieuze zaken.

Door Tweakers user uknowSam, zaterdag 1 november 2014 21:29

Ik snap je punt, ik hoor nu eigenlijk te leren voor me tentamens :) Wanneer ik dit ga doen weet ik niet, blijft te verslavend!

Door Tweakers user sfranken, zondag 2 november 2014 03:31

@i-chat
Ah, een sysadmin die is vastgeroest in de desktop-metafoor.
Je hoeft maar één toets te onthouden op Gnome 3: De superkey (Windowstoets). Hiermee haal je je activities naar boven, waar je als je wilt doorheen kunt scrollen of kunt gaan typen om te zoeken.

Als je een wat traditioneler menu wilt hebben moet je Tweak Tool openen, naar "Extensions" gaan en daar "Applications Menu" aanvinken, dan krijg je een klassiek menu. De keuze is aan jouw.

Bovendien werkt de de-facto launch-keycode (ALT+F2) prima in Gnome Shell.

Door Tweakers user SPee, zondag 2 november 2014 17:26

Ik heb wel gemerkt dat browsen via je tablet meer tijd in beslag neemt dan via je pc.
Simpelweg omdat je pc een groter scherm heeft, waar je dus sneller de content vanaf leest.
Daarbij is reageren dmv 10 vingers typen sneller dan via het on-screen toetsenbord.

Door Tweakers user sypie, zondag 2 november 2014 19:03

Lang leve CMD-spatie!

Dock staat hier verstopt en ook slechts met de minimale icoontjes er in. Voor de rest: lekker de sneltoetsen gebruiken. Zo donders handig en snel dat een muisjunkie je niet bij kan houden.

Wel heb ik een vast aantal blokjes in Safari wanneer ik die open. Daar maak ik mijn standaard rondje mee om even het laatste nieuws van een paar sites te halen. Daarna kan ik weer aan 't werk.

Door Tweakers user Pathogen, maandag 3 november 2014 10:11

Je zou kunnen overwegen om te downgraden naar een ChromeOS machine oid. Als je tenminste geen lokale applicaties gebruikt.

Door Tweakers user Comgenie, maandag 3 november 2014 10:19

Leuk idee, Ik merk dat ik ook vaak wordt afgeleid door Tweakers/YouTube/etc als ik aan m'n projecten wil werken. Ik heb de sites waar ik vaak op kom al eens in het hosts bestand gezet (denk dat ik mezelf 50 keer op die dag heb afgevraagd waarom de sites niet werkte, gevolgd door een ohja.. :P ). Het hielp uiteindelijk wel een hoop. Mijn mobiel en tablets moeten wel buiten bereik liggen anders ga ik daar weer vaak op kijken.

Een schone installatie puur gericht op productief kunnen zijn lijkt me wel wat. Wellicht dat ik voor dualboot ga, aangezien ik mijn PC nog wel wil gebruiken om zo af en toe te gamen :P

Door Tweakers user MisterBlue, maandag 3 november 2014 19:36

Pathogen schreef op maandag 03 november 2014 @ 10:11:
Je zou kunnen overwegen om te downgraden naar een ChromeOS machine oid. Als je tenminste geen lokale applicaties gebruikt.
Mijn desktop is juist om de zwaardere lokale applicaties voor serieus werk te gebruiken.

Door Tweakers user SinergyX, dinsdag 4 november 2014 09:31

Verwijderen van afleidingen is geen oplossing, dat is de short-cut naar hopelijk alsnog je werk doen.
MisterBlue schreef op zaterdag 01 november 2014 @ 21:19:
Ja, de pc is als je echte bureau. Je hebt daar ook geen roddelbladen, reclame folders, vakantie foto's en zo rondslingeren.

Misschien is de grootste productiviteit boost van de tablet, dat het zorgt dat we de pc weer gaan gebruiken voor serieuze zaken.
Maar hebben wel tablets, phones, collega's, precies hetzelfde om niet 100% op je werk te zitten. Elke 20 seconde even je Phone checken of je geen bericht gemist heb, doelloos op facebook app kijken.. precies hetzelfde maar op een ander apparaat, onder het mom 'maar niet op mn PC, want dan daalt mijn productie'.

Door Tweakers user MisterBlue, dinsdag 4 november 2014 18:25

Als de afleidingen fysiek op een ander apparaat zijn kun ik ze makkelijker opsparen totdat ik weer een pauze neem. Geen knipperende icoontjes die om aandacht vragen op mijn werkscherm.

Tijdens de pauze sta ik even op en kan lopend of staand de nieuwtjes checken. Is ook weer gezonder en ik kan niet de hele dag blijven staan, dus daar is ook een timebox op.

Dat is tenminste de gewoonte die ik mezelf wil aanleren.

Door Tweakers user Dets, woensdag 5 november 2014 07:28

Wat is er mis met pomodoro, gtd en een beetje zelfdiscipline? Verder is het wegnemen van afleidingen altijd een goed idee: geen mailgeluiden/popups/icons, chat uit, telefoon op stil, of beter nog op vliegtuigstand, Ik gebruik pomodoro als timer en werk dan echt alleen aan die taak die ik dan definieer, dit zorgt voor focus en maakt dat ik niet afgeleid raak.
Het enige risico is dat je je na een pomodorosessie te lang laat afleiden door iets anders :-)

Door Tweakers user MisterBlue, woensdag 5 november 2014 07:40

Pomodoro pas ik niet bewust toe, maar past wel in dit plaatje. Misschien toch maar proberen vandaag.

Reageren is niet meer mogelijk