Camera toezicht

Door MisterBlue op zaterdag 8 maart 2014 10:32 - Reacties (12)
Categorie: technologie, Views: 3.445

Zat net wat verkiezingsprogramma's door te lezen. Ik merkte dat ik de partijen die camera toezicht in hun programma hadden meteen diskwalificeerde. Blijkbaar zit privacy bij mij hoger dan veiligheid of eigenlijk vind ik het veilig genoeg in mijn omgeving.

Maar eigenlijk weet ik niet of het nu veiliger of onveiliger is geworden op straat. Als ik ga google'n naar cijfers, krijg ik veel berichten met een agenda er achter. Dus hou ik het op mijn eigen observaties. Een keer in de maand zie ik wel de politie helikopter rond cirkelen boven op zoek naar iemand en twee jaar geleden was er een inbraak in mijn blok.

Vind ik niet echt spannend, niet veel anders dan tien of twintig jaar geleden. Een camera en de technologie erachter is echter wel verandert. Nu word alles digitaal opgeslagen, kun je realtime analyses op loslaten en kan de data makkelijk gedupliceerd worden. Denk dat we voorzichtiger moeten zijn hiermee.

Volgende: Tijdlijn 03-'14 Tijdlijn
Volgende: Geen keuze 02-'14 Geen keuze

Reacties


Door Tweakers user Danny, zaterdag 8 maart 2014 10:39

Blijkbaar zit privacy bij mij hoger dan veiligheid of eigenlijk vind ik het veilig genoeg in mijn omgeving.
Waarom denk je dat cameratoezicht zorgt voor meer veiligheid? Gezien de hoeveelheid camerabeelden die tegenwoordig te zien zijn van straatroven en mishandelingen schrikt zo'n camera nou niet direct criminelen af. Er is ook zover ik weet nooit aangetoond dat cameratoezicht zou zorgen voor meer veiligheid.

Door Tweakers user MisterBlue, zaterdag 8 maart 2014 10:46

Ik denk het zelf niet, maar het is wel de reden dat camera toezicht word toegepast.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 8 maart 2014 10:46]


Door Tweakers user Rmg, zaterdag 8 maart 2014 11:08

Er zijn minder incidenten: http://www.hetccv.nl/nieu...nder-misdaad-in-2013.html dus dat je je veilig(er) voelt klopt iig met de werkelijkheid.

Door Tweakers user Palmolive, zaterdag 8 maart 2014 11:22

Ach, veiligheid is gewoon een dom excuus om de overheid te laten doen wat ze wil. Reign by fear.

Door Tweakers user MisterBlue, zaterdag 8 maart 2014 11:30

Bedankt, wist niet dat de cijfers net bekend gemaakt waren. Woon in Amsterdam en daar is het aantal incidenten helaas wel toegenomen :( .

Door Tweakers user mux, zaterdag 8 maart 2014 13:07

Cameratoezicht verhoogt het gevoel van veiligheid - niet de daadwerkelijke veiligheid. Net als 'meer blauw op straat'. Een goede politieke partij zal dan ook onderzoek doen naar de meest effectieve mogelijkheden om de meetbare veiligheid te verbeteren in plaats van alleen in te spelen op het gevoel van mensen. Vaak betekent dat betere huisvesting voor kansarmen, tegengaan van segregatie in woonwijken en een combinatie van repressie en hulpverlening richting bekende draaideurcriminelen (die vaak het overgrote volume van de kleine criminaliteit in een stadsdeel veroorzaken). Dat praat echter een stuk minder makkelijk dan 'meer blauw op straat' en 'overal cameratoezicht'.

Door Tweakers user MisterBlue, zaterdag 8 maart 2014 13:23

Maar als mensen meer privacy bewust worden, wat door Snowden een beetje in gang gezet is, kan dat zich tegen deze partijen keren.

Door Tweakers user sfranken, zaterdag 8 maart 2014 15:05

Danny schreef op zaterdag 08 maart 2014 @ 10:39:
[...]

Waarom denk je dat cameratoezicht zorgt voor meer veiligheid? Gezien de hoeveelheid camerabeelden die tegenwoordig te zien zijn van straatroven en mishandelingen schrikt zo'n camera nou niet direct criminelen af. ...
Dat komt omdat we hier in Nederland de criminelen in bescherming nemen en een mooi zwart balkje voor de ogen zetten en de NAW gegevens niet vrijgeven.

Als ze dat wel zouden doen zou het anders zijn denk ik. Als je met volle voor- en achternaam op internet staat en op TV komt (inclusief foto) dan heeft dat meer impact dan bijvoorbeeld "Benno L." met een balkje.

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 8 maart 2014 16:44

mux schreef op zaterdag 08 maart 2014 @ 13:07:
Cameratoezicht verhoogt het gevoel van veiligheid - niet de daadwerkelijke veiligheid.
Dat is dan mooi, want het is vooral het gevoel van veiligheid waar problemen mee zijn, en niet zozeer de veiligheid ;).

Door Tweakers user A4553, zaterdag 8 maart 2014 17:31

mux schreef op zaterdag 08 maart 2014 @ 13:07:
Cameratoezicht verhoogt het gevoel van veiligheid [...]
Zelfs dat is niet eens bewezen. Er zijn genoeg mensen die camera's zien hangen en zich dan juist onveilig gaan voelen omdat ze denken dat het een criminele omgeving is waar ze zich op dat moment bevinden.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 8 maart 2014 17:31]


Door Tweakers user Amanoo, zondag 9 maart 2014 04:44

"Blijkbaar zit privacy bij mij hoger dan veiligheid of eigenlijk vind ik het veilig genoeg in mijn omgeving."?
Volgens mij impliceer je hiermee dat veiligheid en privacy verschillende dingen zijn. Wanneer je overheid een perfecte integriteit bezit zou dit zo moeten zijn, maar van integriteit kan je niet uit gaan. We zijn hier misschien geen Noord-Korea, waar je meteen in een kamp komt als je Kim Jong-Un niet zo aardig vindt, maar een overheid die teveel over je weet kan overal nare gevolgen hebben. Wanneer je de overheid niet honderd procent kan vertrouwen is privacy ook een vorm van veiligheid.

Door Tweakers user MisterBlue, zondag 9 maart 2014 08:45

Veiligheid is natuurlijk een vrij groot begrip. In deze context gaat het om veilig over straat lopen.

Reageren is niet meer mogelijk